Plastic & Recycling

Gepubliceerd door Cheryl op

Als onderdeel van Don’t Waste My World brengen de studenten een bezoek aan een afvalscheidingsstation of een recycling centrum. Daarnaast kunnen ze zelf op school aan de slag met plastic recycling met de plastoformer van Plastic fantastic.

De Plastofomer is een extruder – een apparaat waarmee je plastic snippers kunt versmelten zodat je er weer iets nieuws mee kan maken. Hij is speciaal ontwikkeld voor gebruik in ontwikkelingslanden, maar hij is ook uitermate geschikt voor het doen van demonstraties.

Plastic recyclen is in theorie niet zo ingewikkeld, maar in de praktijk toch weer wel. Plastic heeft namelijk gewoon een smeltpunt. Dus als je het voldoende verhit, dan kun je het versmelten en er iets nieuws mee maken. Het probleem is alleen dat er heel veel verschillende soorten plastic zijn en ze hebben allemaal hun eigen smeltpunt. En om het nog wat ingewikkelder te maken, wil je ze eigenlijk niet gemengd versmelten, omdat de kwaliteit van het plastic dat je dan maakt van lage kwaliteit is. Niet echt recycling dus, maar downcycling.

Voordat het plastic de plastoformer in kan, moet het door de shredder. En als het uit de plastoformer komt, kun je er kleine plastic objecten mee maken, zoals deze onderzetters in de vorm van een schildpad.

Met de plastoformer kun je plastic smelten en downcyclen naar kleine objecten zoals hieronder.
Categorieën: Plastic Soep