Week van de duurzaamheid voor leerlingen van VMBO school Sprengeloo, Apeldoorn

Gepubliceerd door Cheryl op

11-14 oktober 2021

Lesprogramma Don’t Waste My World.

Het was een gezellige drukte afgelopen week op VMBO school Sprengeloo en op het Zwitsal terrein in Apeldoorn-Noord. Leerlingen van Sprengeloo kregen in navolging van de dag van de duurzaamheid op 10 oktober op verschillende dagen gastlessen over duurzaamheid, klimaatverandering en circulariteit.

De maandag startte voor de 2ejaars met gastlessen op het Zwitsal terrein. Bedrijven die daar gevestigd zijn, zoals onder meer het Newtechpark en Foenix zetten hun deuren open voor de leerlingen. Zij kregen onder andere workshops over waterstof en plastic- en textielrecycling en informatie over hergebruik en circulariteit. Ook maakten de leerlingen hun eigen rap onder leiding van rapper Dani Apeldoorn.

Dinsdag en woensdag was de beurt aan de 3ejaars leerlingen. Zij volgden op school workshops op basis van hun profielkeuze. De leerlingen van het profiel Zorg en Welzijn kregen les in Vegan koken en Zero Waste. Ook deden zij mee in een kunstproject van beeldend kunstenaar Stephan Peters, waarbij de leerlingen nieuwe diersoorten maakten met oud textiel, verf en de zeefdruk techniek om aandacht te vragen voor de bedreiging van de biodiversiteit. De reactie van Marith uit 3 mavo was dat zij zich wel echt bewust was geworden van alle verpakkingen die we gebruiken bij de boodschappen. Ze zal het eens gaan bespreken met haar moeder hoe zij dit thuis anders kunnen gaan doen.

De leerlingen met het profiel techniek kregen bezoek van diverse bedrijven uit Apeldoorn en het Waterschap Vallei en Veluwe. Elk bedrijf verzorgde een gastles over duurzaamheid binnen de eigen branche. Het bedrijf Hamer liet de leerlingen zelf waterstof maken waarmee een speelgoed auto kon rijden. Met Hollander techniek maakten de leerlingen een lichtsensor voor energiebesparing. Het Waterschap hielp de leerlingen bij het maken van een plan om water te besparen in en rond het huis. Ivo uit 3 mavo vond de workshops techniek zeker interessant. Hij ziet duidelijk dat circulariteit en energiebesparing een belangrijk thema is binnen de techniek om een duurzame toekomst tegemoet te gaan.

Vanuit een samenwerking met bouwbedrijf Draisma en Bouwmensen werden er door de leerlingen vogelhuisjes voor koolmezen gemaakt van afvalhout. Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups die gezondheidsklachten veroorzaakt bij mensen.

Bert-Jan van Zetten van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Apeldoorn, nam de hele voorraad gemaakte vogelhuisjes graag in ontvangst. Ze krijgen een bestemming in de omgeving van de school. Zo hebben de leerlingen bijgedragen aan de volksgezondheid door op een natuurlijke manier deze rups te bestrijden zonder bestrijdingsmiddelen.

Leerlingen van het profiel Diensten en Producten volgden op dinsdag en woensdag workshops over ondernemerschap en duurzaamheid, nu en in de toekomst, op de locatie van Tim Koldenhof producties.

Donderdag 14 oktober sloten de eerstejaars de week af. Het thema was klimaatverandering en de plastic afvalberg. Een hele actieve dag waarbij de leerlingen praktijklessen plastic recycling kregen en voorlichting over de Sustainable Development Goals. Samen met CODA maakten zij onder andere met 3D pennen van gerecycled plastic afval nieuwe bouwconstructies. De boodschap die de leerlingen hadden voor een duurzame wereld verwerkten zij in een stop motion filmpje, geholpen door gastdocenten vanuit het programma Don’t Waste My World! Dit programma richt zich op duurzaamheidseducatie voor het voortgezet onderwijs en was overkoepelend verantwoordelijk voor de inhoud en organisatie van deze week van de duurzaamheid in samenwerking met de school. Sprengeloo kijkt terug op een geslaagde week. Zowel de leerlingen als alle docenten hebben hard gewerkt om deze duurzame week tot een succes te maken!

Categorieën: Op school