OMNIA College, Gorinchem

Gepubliceerd door Cheryl op

Lessen Don’t Waste My World op het OMNIA college in Gorinchem, 9 januari 2020.

Het nieuwe jaar is net begonnen en vandaag staat het OMNIA college op het programma.

De hele dag zullen 6 klassen van het VMBO lessen krijgen over duurzaamheid. De lessen bestaan uit voorlichting over klimaatverandering en het plastic afval probleem in de wereld. Alle leerlingen gaan ook aan de slag met het maken van een stop motion filmpje met een duurzame boodschap. Vijf freelance docenten zijn naar het OMNIA afgereisd om de lessen te geven. Ook  staan er twee bezoeken gepland aan een duurzaam bedrijf. Vier klassen krijgen een rondleiding op het afvalstation van Waardlanden. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het ophalen van afval in de regio Alblasserwaard / Vijfheerenanden. De andere twee klassen krijgen een rondleiding binnen het Kringloopcentrum Gorinchem dat naast Waardlanden ligt. Zo zien leerlingen ook in de praktijk waarom je afval moet scheiden en dat hergebruik van goederen een prima zaak is waardoor je geld kan besparen en het milieu minder wordt belast. Tijdens de rondleiding in het Kringloopcentrum geven de docenten van Don’t Waste My World een demonstratie over plastic recycling. Dit doen zij met een mini-extruder ontworpen door het bedrijf Plastic Fantastic. Een hakselaar dient als shredder om het afvalplastic tot kleine snippers te vermalen, waarna het in de extruder tot smelten wordt gebracht. Vervolgens komt het gesmolten plastic uit de machine in een dikke sliert die snel in een mal wordt gegoten. De mal heeft de vorm van een schildpadje, het symbool van de plastic soep.

De dag verloopt heel prettig, elk lesuur hebben de leerlingen weer een andere les uit het programma dat als een carrousel wordt gegeven. Zo kunnen op 1 dag alle klassen alle lessen volgen. Heel actief nemen de leerlingen deel aan het maken van het schildpadje met de mini-extruder. Met een veiligheidsbril op en handschoenen aan helpen de leerlingen om de beurt met het recyclingsproces. Die bescherming is wel nodig, want soms vliegen de snippers door de lucht en ook het gesmolten plastic is heet. Door het in het klein te zien werken kan je het je beter voorstellen hoe het gaat in grote fabriekshallen waar het recyclingproces vaak niet goed zichtbaar is. Wie denkt dat deze leerlingen minder geïnteresseerd zijn in de thema’s heeft het mis. De lessen sluiten goed aan op de belevingswereld van de leerlingen. Met hun telefoon maken de leerlingen via een app de leukste stop- motion filmpjes over alles wat zij die dag geleerd hebben. Hun boodschap: wees zuinig met energie en bescherm de dieren tegen al dat plastic!

Categorieën: Op school