Water tekort in Burkina Faso

Gepubliceerd door Cheryl op

Voor Don’t Waste My World zijn twee documentaires ontwikkeld over thema’s die wereldwijd spelen: Plastic Soep en Klimaatverandering. In de documentaires wordt getoond hoe deze thema’s het leven in Oudalan beïnvloeden, een regio gelegen in het uiterste Noorden van Burkina Faso. Oudalan heeft als provinciale hoofdstad Gorom-Gorom. Het leven is er moeilijk, want het is er van nature al warm en droog. Oudalan ligt tenslotte in de Sahel en aan de rand van de Sahara. De inwoners van deze regio zijn veelal veehouders en de impact van klimaatverandering komt hier keihard aan.

De documentaire tonen beelden uit het dagelijks leven in Burkina Faso. Met betrekking tot klimaatverandering vertellen mannen en vrouwen over de impact die het heeft als je uren moet lopen om water te halen. Vroeger was dat niet zo. Het klimaat is merkbaar veranderd.

Met betrekking tot plastic afval volgen we Moussa. Moussa is een proactieve man die anderen over hygiëne leert door het goede voorbeeld te geven. Als vrijwilliger maakte hij jarenlang de markt schoon, samen met zijn kinderen en ezelskarren. Recent heeft hij een gemotoriseerde “vuilnistaxi” gekregen en zijn er vuilnisbakken op de markt geplaatst. Hij vertelt over de impact van plastic afval op het leven in zijn stad en hoe er nu een verandering plaatsvindt en er steeds meer afvalverwerking plaats vindt.

Don’t Waste My World werd oorspronkelijk opgezet vanuit Stichting Steun Voor Oudalan (SVO). Deze stichting werft fondsen in Nederland en financiert hiermee ontwikkelingsprojecten in Oudalan. De projecten zijn op het gebied van water (voor mens en dier), werkgelegenheid en afval management. 5% van de opbrengst van Don’t Waste My World wordt nog steeds aan SVO gedoneerd.